Zeeland verder zonder Patiëntenorganisatie

- door Author: SWGW in Category: Archief Nieuws | 1 min leestijd
Lees voor

 

Patiëntenorganisatie Klaverblad Zeeland stopt per 1 januari 2016. Na eerdere bezuinigingen wordt het nu te duur de organisatie te laten voortbestaan. Een aantal onderdelen van het Klaverblad wordt bij landelijke organisaties ondergebracht, zoals de telefonische hulpdienst en de vertrouwenspersoon voor de jeugd.

‘Komt hard aan

“We zien geen mogelijkheid om zonder structurele bijdragen verder te functioneren”, zegt directeur Ad van de Kreeke. “Voor de belangenbehartiging in Zeeland betekent dat die op een lager pitje komt te staan. De kracht van ‘samen sterk’ wordt doorbroken, het cement gaat er tussenuit. Voor de vrijwilligersorganisaties in Zeeland komt deze slag hard aan.”

Zeeuwse gemeenten

De provincie besloot eerder al per 2017 te stoppen met het subsidiëren van de organisatie. De subsidie van 1 miljoen euro wordt afgebouwd. Klaverblad wendde zich tot de Zeeuwse gemeenten. Die zien echter niets in het verstrekken van een structurele bijdrage.

Belangenclubs

Klaverblad Zeeland is ooit ontstaan als samenwerking van verschillende belangenclubs voor patiënten. “Dat was het idee van de provincie en dat is uitgevoerd. En dat deel kunnen we niet meer volhouden. Daar wordt niet meer voor betaald”, zegt Van de Kreeke. In 2014 reorganiseerde de organisatie en werden vijftien werknemers ontslagen.

Bron: Omroep Zeeland