Workshops DigiVitaler in Vlissingen

- door Author: Jan van Overveld in Category: Nieuws | 3 min leestijd


Workshops DigiVitaler in Vlissingen

In de bibliotheek in Vlissingen worden de komende tijd een aantal workshops gegeven over de digitale wereld in de zorg. Dit noemen ze DigitVitaler.

DigiVitaler is een lesprogramma dat bestaat uit korte lessen over verschillende vormen van digitale zorg. Meer informatie en resereveren kan via de link onderaan elk verhaaltje.

 

03 okt Workshop Patiëntenportaal huisarts 

Steeds meer huisartspraktijken hebben een online patiëntenportaal of -omgeving. Hierin staan de medische gegevens van de patiënt. Deze vertrouwelijke gegevens zijn alleen door de patiënt en de huisarts in te zien. Om hier voor te zorgen is het portaal extra beveiligd. Men kan in het portaal komen door in te loggen via de praktijkwebsite. Het inloggen kan met een persoonlijk account plus een beveiligingscode, of met DigiD met sms-controle. Dit verschilt per praktijk.

Omdat de patiënt toegang heeft tot zijn medisch dossier, kan hij aan zijn huisarts gericht vragen stellen over zijn ziekte(s) en de regie houden over zijn gezondheid. Via het portaal kan de patiënt ook afspraken maken, per e-mail vragen stellen aan de dokter (e-consult) en herhaalrecepten aanvragen. Vaak kun je ook een app op de smartphone of tablet installeren. Dan heb je via de app toegang tot het portaal.

In deze workshop leer je hoe je het patiëntenportaal van je huisarts zelf kunt gebruiken.

https://dezb.op-shop.nl/5330/digivitaler-vlissingen/03-10-2023

 

10 okt Workshop Patiëntenportaal ziekenhuis 

De meeste ziekenhuizen in Nederland beschikken tegenwoordig over een patiëntenportaal. Het patiëntenportaal is het persoonlijke deel van de website, de mijn-omgeving. In dit gedeelte van de website staan persoonlijke, medische gegevens. De medische gegevens, zoals bekend bij het ziekenhuis, zijn alleen door de patiënt en de arts van het ziekenhuis in te zien.

Om bij deze informatie te komen moeten patiënten vaak eerst inloggen met hun DigiD. In het patiëntenportaal kunnen patiënten afspraken met de arts bekijken, inplannen of aanpassen. Verder kan de patiënt zijn medische dossier bekijken en vanuit het portaal overleggen met de arts (e-consult).

In deze workshop leer je hoe je het patiëntenportaal van het ziekenhuis zelf kunt gebruiken.

https://dezb.op-shop.nl/5331/digivitaler-vlissingen/10-10-2023

 

24 okt Workshop Videoconsult 

Als je de dokter wilt zien en spreken, maak je telefonisch een afspraak. Op de dag van de afspraak zit je in de wachtkamer en word je door de dokter opgehaald voor het consult. Als er geen lichamelijk onderzoek nodig is kun je een afspraak maken voor een videoconsult.

Voor een videoconsult hoef je het huis niet uit. Ook dan zit je op het moment van de afspraak in de wachtkamer, maar deze is dan digitaal. En ook dan word je opgehaald door de dokter, maar dan voor een online videoconsult.

In deze workshop leer je wat een videoconsult precies is, wat je ervoor nodig hebt en hoe het in de praktijk werkt.

https://dezb.op-shop.nl/5333/digivitaler-vlissingen/24-10-2023


31 okt Workshop Apotheek.nl 

Op Apotheek.nl kun je op verschillende manieren informatie vinden over geneesmiddelen, tegen welke ziektes en klachten ze werkzaam zijn en over de mogelijke bijwerkingen. Ook kun je zoeken naar de dichtstbijzijnde apotheek. Je vindt er alles over medicijngebruik. Welke geneesmiddelen zijn er bij een bepaalde ziekte of klacht? Hoe wordt het toegediend? Wat zijn de bijwerkingen? Is het vrij of alleen op recept verkrijgbaar?

In deze workshop leer je hoe je Apotheek.nl zelf kunt gebruiken.

https://dezb.op-shop.nl/5329/digivitaler-vlissingen/31-10-2023


09 jan 2024 Workshop Thuisarts.nl

Op Thuisarts.nl kun je op verschillende manieren zoeken, zoals op zoekwoord, op lichaamsdeel of via een alfabetische lijst. Elk onderwerp begint met een korte samenvatting. Als je verder klikt, krijg je antwoord op vragen als: waardoor komt het? Kan het kwaad? Wat kan ik er zelf aan doen? Hoe wordt het behandeld? Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?

In deze workshop leer je hoe je Thuisarts.nl zelf kunt gebruiken.

https://dezb.op-shop.nl/5332/digivitaler-vlissingen/09-01-2024

Vanaf maart 2024 worden deze workshops ook in de bibliotheek in Middelburg gegeven.

#Digivitaler #Mediawijsheid #Workshop #Zorg #bibliotheek #Vlissingen