Walcherse gemeenten vragen extra geld voor huishoudelijke hulp

 

De Walcherse gemeenten en betrokken zorgaanbieders, hebben samen een plan ingediend bij staatssecretaris Van Rijn om extra geld te krijgen voor de huishoudelijke hulp. Dit betreft de zogenaamde huishoudelijke hulp toelage (HHT).

Aanleiding

Het kabinet heeft in juli 2014 aangekondigd € 75 miljoen extra beschikbaar te stellen in 2015 en 2016, om de vraag naar deze huishoudelijke hulp te stimuleren. Het doel hiervan is zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. Inmiddels heeft het kabinet nog eens € 40 miljoen beschikbaar gesteld. De Walcherse gemeenten vragen voor hun plannen bijna 9 ton.

Plan

De gemeenten hebben onder andere het plan om een systeem van dienstencheques in te voeren. Inwoners van Walcheren die de huishoudelijke hulp zelf moeten betalen, kunnen de dienstencheques voor een redelijk bedrag kopen. De dienstencheques zijn te verzilveren bij de betrokken thuiszorgaanbieders die op Walcheren actief zijn. De gemeenten willen de dienstencheques ook beschikbaar maken voor mantelzorgers die overbelast zijn of dreigen te raken.

De Walcherse gemeenten weten half november 2014 of hun plan wordt goedgekeurd. Krijgen zij groen licht, dan gaan ze samen met de zorgaanbieders het plan verder uitwerken.

Bron: Nieuwsbrief gemeente Vlissingen