Valys Nieuwe Stijl officieel van start

- door Author: SWGW in Category: Archief Nieuws | 2 min leestijd
Lees voor

Tijdens de kickoff van Valys Nieuwe Stijl op 8 mei jl. gaf staatssecretaris Martin van Rijn van VWS de officiële aftrap. Valys Nieuwe Stijl heeft als doel reizigers met een Valys pas meer keuze in vervoer te bieden.
Naast de traditionele taxi, is er nu de mogelijkheid om van een combinatie van taxi en trein gebruik te maken. Omdat het reizen met de trein voor veel Valys reizigers een hoge drempel heeft, zijn er twee nieuwe diensten geïntroduceerd: Valys Begeleid en Valys Vrij.
Met Valys Begeleid wordt een reiziger volledig begeleid: van de taxi naar de trein en vice versa door de Valys Reisassistent. In de trein heeft de reiziger de beschikking over een Valys Reismaatje, een soort telefoon met GPS functie waarmee altijd direct contact met de centrale verkeersleiding gemaakt kan worden. Ook is de positie van de reiziger daarmee bekend, zodat bij een mogelijke calamiteit direct ingegrepen kan worden. Is de reiziger al meer vertrouwd met de trein, dan kan hij reizen met Valys Vrij. Hiermee kan zelfstandig vanaf alle stations gereisd worden, met de taxi als voor- en natransport.
Van Rijn benadrukte dat meer gebruik van het openbaar vervoer met Valys Nieuwe Stijl de houdbaarheid van de Valys voorziening vergroot. Er is meer mobiliteit voor hetzelfde kilometerbudget. Daarnaast is het een belangrijke stap in het realiseren van een “inclusieve samenleving”, waarin iedereen kan meedoen, ongeacht beperkingen in mobiliteit.
Dit laatste aspect werd ook door René van der Veer, directeur van Transvision, de uitvoerder van het Valys vervoer, benadrukt. Meer mobiliteit mogelijk maken was en is de belangrijkste uitdaging van het nieuwe Valys vervoer. Daartoe is een intensieve samenwerking met NS gerealiseerd. Van der Veer memoreert daarbij dat de werelden van het taxivervoer en de spoorwegen in eerste instantie ver uitelkaar lagen. Maar al na een paar maanden loopt die samenwerking goed en is er bij beide partijen een grote ambitie om van de nieuwe Valys diensten een succes te maken. Met als doel het voor de Valys reiziger zo aangenaam en veilig mogelijk te maken om ook met de trein te reizen.
De eerste ervaringen van gebruikers van Valys Begeleid en Valys Vrij zijn positief. Velen hadden al jaren niet meer met de trein gereisd, maar ervaren de volledige begeleiding als erg prettig en wellicht een opstap naar zelfstandig reizen. Dan maakt zelfs een beperkt Valys kilometerbudget vaak op stap gaan mogelijk.
Bron: Valys Nieuwsbrief