Toegankelijkheid Walcherse stranden 2024.

- door Author: SWGW in Category: Nieuws | 4 min leestijd

Domburg

Vlissingen

Zoutelande

@SWGW Copyright op alle foto’s. Klik op bovenstaande buttons voor een indruk van de toegankelijkheid van deze stranden.

Informatie over Walcherse stranden voor mensen met een lichamelijke beperking

Het is zomer en het is lekker weer. Waar kan je naar het strand op Walcheren als je een lichamelijke beperking hebt en als je ook nog gebruik maakt van een hulpmiddel en voorzieningen die speciaal voor jou bedoeld zijn, nodig hebt?

Wij vertellen je hoe het staat met de toegankelijkheid van de drie populairste stranden van Walcheren.

De Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) houdt in het strandseizoen (1 mei 2024 – 15 september 2024) toezicht op de badgasten van 10.00 – 18.00 uur, ook in Vlissingen. Bij elke hoofdpost zijn uitgebreide voorzieningen aanwezig zoals strandrolstoelen, Mobi-matten en miva-toiletten.

Alle info van SSV is te vinden op hun website. (Inclusief de telefoonnummers van de diverse posten).

Home | Stichting Strandexploitatie Veere

Domburg

Na je auto geparkeerd te hebben in de omgeving van de Badstraat kun je de overgang Badstraat gebruiken om bovenaan het duin van strand Domburg te komen. Deze opgang is redelijk steil, maar is te doen. De hellingbaan neerwaarts leidt naar Beach Club OAXACA. Ook bevindt zich hier een hoofdpost van SSV. Hier tref je een miva-toilet aan dat goed is. Op het strand liggen houten vlonders en is er een Mobi-Mat aanwezig.  De douche- en zonnecrème-automaat zijn voor rolstoelers niet bereikbaar. De aanwezige trappen zijn niet voorzien van markeringen.

Aanwezig op de SSV-post: een Jutter, een DeBug, en een Tiralo.

Er bevinden zich geen gehandicaptenparkeerplaatsen in de omgeving. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je parkeren zodanig dat dit geen hinder oplevert. Houd in het hoogseizoen rekening met grote verkeersdrukte, zeker bij parkeren op afstand.

Vlissingen

Het Badstrand Vlissingen is het best te bereiken via de hellingbaan bij Strandpaviljoen Pier7 aan boulevard Evertsen. De Mobi-Mat sluit goed aan op de vlonders onderaan de hellingbaan. De hellingbaan, vlonders en Mobi-Mat worden regelmatig zandvrij gemaakt en verkeren in goede conditie.
De Mobi-Mat ligt er in de zomer vrijwel permanent;, deze wordt alleen weggehaald bij sommige evenementen.
Je kan bij Pier7 iets eten/drinken op het speciale toegankelijke en gereserveerde rolstoelterras. Pier7 beschikt over een miva-toilet dat zeker goed te noemen is.
De strandrolstoel van Pier 7 is tegen een borg beschikbaar.

Bij de SSV-hoofdpost Nollehoofd staan twee strandrolstoelen (DeBug) en is er een miva-toilet aanwezig. Tevens beschikt strandpaviljoen Panta Rhei over een miva-toilet. Panta Rhei en de SSV-post zijn samengebracht in 1 gebouw.

De boulevard Evertsen en boulevard Bankert zijn afgesloten voor auto’s, brommers en scooters vanaf 12.00 uur. In de Kenau Hasselaarstraat, aan de achterzijde van de boulevard Evertsen, zijn daarom op diverse locaties gehandicaptenparkeerplaatsen voorzien.

Er kan online een vergunning aangevraagd worden om na 12.00 uur met een gehandicaptenparkeerkaart deze boulevards op te rijden en te parkeren. Zie bericht Toegankelijkheid boulevards Vlissingen.

Toegankelijkheid boulevards Vlissingen – SWGW – Stichting Werkgroep Gehandicapten Walcheren

Zoutelande

Strand Zoutelande is het best te bereiken via overgang De Hoge Hilt. Hier kan eventueel per auto omhoog gereden worden (met gehandicaptenparkeerkaart). De auto mag over de gehele boulevard geparkeerd worden. Een nieuwe ontwikkeling.
Deze overgang is ook met het OV bereikbaar. Bus 53 halte het Kustlicht.
De toegangsweg is best wel steil en lang om zelfstandig met bijvoorbeeld een (handbewogen) rolstoel te begaan. Ons advies is dan om hulp in te schakelen.

Het brede strand bij strandpaviljoen de Branding kom je met een gewone rolstoel of scootmobiel niet op; er is geen Mobi­-Mat of vlonder aanwezig.

Het miva-toilet is aanwezig in het rolstoelvriendelijke strandpaviljoen de Branding. De sleutel kan je aan de bar vragen. Het miva-toilet is eenvoudig, er ontbreekt een koordalarm. Het toilet is alleen te gebruiken als het strandpaviljoen geopend is.     Home – Strandpaviljoen De Branding Zoutelande

Vanaf het Duinstraatje is het strand ook bereikbaar. Op het strand liggen Stelconplaten en er ligt een Mobi-Mat. De aansluiting is niet optimaal. Er bevindt zich hier een SSV-hoofdpost met een miva-toilet. Een Jutter, een DeBug, en een Tiralo zijn aanwezig.

Alle trappen zijn niet voorzien van markeringen. Bij één trap ontbreekt ook de leuning. De aanwezige bankjes op de boulevard zijn niet voorzien van arm- en/of rugleuningen.

In de omgeving zijn diverse gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig.

Loopplanken, toiletten en andere voorzieningen.

De Stichting Strandexploitatie Veere draagt zorg voor loopplanken (vlonders) en Mobi-Matten op het strand tijdens het strandseizoen 2024. Ook zijn op diverse posten strandrolstoelen beschikbaar.

Deze en alle andere voorzieningen zijn te vinden op onderstaande kaart. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Alle details per post zijn te vinden door per item uit te vouwen en verder door te klikken. Echt alles staat vermeld. De site is in ontwikkeling om betere inzage omtrent mobiliteit en toegankelijkheid te krijgen.

Planken, toiletten en voorzieningen seizoen 2024 – Google My Maps

Off Road Solutions

Bij Off Road Solutions kun je verschillende hulpmiddelen huren die geschikt zijn voor het strand. Ze verhuren diverse modellen strandrolstoelen, rollators en bolderkarren. Bezorgen en ophalen op locatie kan in overleg binnen Zeeland. Voor meer informatie kijk op:  Off Road Solutions | Stranden toegankelijk voor iedereen