Toegankelijkheid stranden Walcheren 2023

- door Author: Jan van Overveld in Category: Recent Nieuws | 3 min leestijd

Het is zomer en lekker weer. Waar kan je naar het strand op Walcheren als je gebruik maakt van een hulpmiddel in 2023?

Wij vertellen je hoe het staat met de toegankelijkheid van de 3 populairste stranden van Walcheren.

 

De Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) houdt in het strandseizoen (1 mei 2023 – 15 september 2023) toezicht op de badgasten van 10.00 – 18.00 uur, ook in Vlissingen. Bij elke hoofdpost is er een strandrolstoel (strandjutter) aanwezig die tijdelijk gratis kan worden gebruikt.

Domburg

Strand Domburg is het best te bereiken via overgang Badstraat. Hier ligt een hellingbaan naar beneden, met aansluitend mooie voorzieningen, o.a. een Mobi-Mat  Foto 01 MobiMat Domburg.jpg.
Nadeel is het beperkte aantal parkeerplekken en de grote verkeersdrukte wanneer verder weg geparkeerd wordt. Er zijn geen speciale MIVA parkeerplekken, met een invalideparkeerkaart mag je ergens gaan staan waar je niet in de weg staat.

De opgaande helling naar het strand toe is redelijk stijl. Ook hier kan de toegankelijkheid nog worden verbeterd, maar momenteel is het de beste optie.

Vlissingen

Het Badstrand Vlissingen is het best te bereiken via de hellingbaan bij Strandpaviljoen Pier7 aan Boulevard Evertsen. De Mobi-Mat sluit goed aan op de vlonders onderaan de hellingbaan Foto 02 Mobimat Vlissingen 2023.jpg.
De Mobi-Mat ligt er vrijwel permanent, deze wordt alleen weggehaald bij sommige evenementen. De vlonders aan de zijkant van de Mobi-Mat liggen er voorlopig nog niet (juni 2023).

Er ligt alleen wel eens zand op de vlonders Foto 03 Zand op looppad naar Pier 7 juni 2023.jpg, maar dit probeert men goed bij te houden.
Je kan bij Pier7 iets eten/drinken op het speciale toegankelijke terras Foto 04 TerrasPier7.jpg  Foto 05 Terras Pier 7 2023.jpg en naar de MIVA-toilet. Meer informatie over de toegankelijkheid van Pier7 is te vinden op https://www.ongehinderd.nl/spot/68964/Pier-7
De strandrolstoel van Pier 7 is tegen een borg beschikbaar Foto 06 Strandrolstoel Vlissingen Pier 7.jpg
. De strandwacht SSV (https://www.strandexploitatieveere.nl/) heeft 2 strandrolstoelen op het Nollehoofd staan die telefonisch gereserveerd kunnen worden. De bedoeling is wel voor kortstondig gebruik en niet voor dagdelen. Het telefoonnummer van Post Nolledijk is 0118-412625.

De boulevard is afgesloten voor auto’s, brommers en scooters, maar met een invalideparkeerkaart en als je kunt aantonen dat de persoon er bij is mag je wel met de auto op de boulevard.

Zoutelande

Strand Zoutelande is het best te bereiken via overgang De Hoge Hilt. Hier kan evt. per auto omhoog gereden worden (met gehandicapten-parkeerkaart) tot het einde van de weg Foto 07 Toegangsbord De Hoge Hilt.jpg
. Er is voldoende parkeergelegenheid, ook gaat er OV naar deze overgang. De overgang op zichzelf laat zich nog op punten verbeteren Foto 08 Aflopend looppad naar strand De Hoge Hilt.jpg
Foto 09 Oplopend looppad naar strand De Hoge Hilt.jpg
Foto 10 Looppad naar Strandpaviljoen De Branding en naar strand.jpg.
De toegangsweg is best wel steil en lang en zelfstandig met bijvoorbeeld een (handbewogen) rolstoel (bijna) niet te doen. Kom je met het OV en ben je alleen dan heb je waarschijnlijk een probleem. Deze toegang is in ontwikkeling, maar op dit moment (juni 2023) dus nog niet ideaal.

Het brede strand Foto 11 Strand De Hoge Hilt.jpg
kom je met een gewone rolstoel of scootmobiel niet op; er is geen Mobi­-Mat of iets dergelijks aanwezig.

De MIVA toilet is aanwezig in het strandpaviljoen De Branding Foto 12 Toegang tor Strandpaviljoen De Branding.jpg.
De sleutel kan je aan de bar vragen. De MIVA toilet
Foto 13 Deur MIVA in Strandpaviljoen De Branding.jpg
Foto 14 Toilet MIVA in Strandpaviljoen De Branding.jpg
Foto 15 Wastafel met (kraan)drukknop MIVA.jpg
is eenvoudig, er ontbreekt echter een koordalarm. Het toilet is alleen maar te gebruiken als het Strandpaviljoen open is.

Loopplanken en toiletten

Op deze pagina staat een overzicht van de houten loopplanken en (gewone) toiletten.

Deze kaart geeft voor de Walcherse kust (gemeente Veere en Vlissingen) aan waar de Stichting Strandexploitatie Veere zorg draagt voor planken op het strand tijdens strandseizoen 2023 en tot welke datum deze blijven liggen. Daarnaast geeft deze kaart aan waar de openbare toiletten staan op de stranden. Aan dit schema kunnen geen rechten ontleend worden.

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1MD-3p95rdJYgF3spIAK7n1IJESF1mHUV&ll=51.519683630616335%2C3.542443320373434&z=12

Off Road Solutions

Bij Off Road Solutions kun je verschillende hulpmiddelen huren die geschikt zijn voor het strand. Ze verhuren diverse modellen strandrolstoelen, -rollators en -bolderkarren.

Bezorgen en ophalen op locatie kan in overleg binnen Zeeland en Goeree-Overflakkee. Op Walcheren kost het €20,-.

Voor meer informatie kijk op https://www.offroadsolutions.nl/verhuur-strandrolstoelen/