Toegankelijkheid rondvaartboot Jacob van Artevelde

- door Author: SWGW in Category: Nieuws | 3 min leestijd
De ‘Jacob van Artevelde’: een boot die goed toegankelijk is voor mensen met een beperking.

1. Foto’s schouw rondvaartboot Jacob van Artevelde

2. Rapport schouw toegankelijkheid rondvaartboot Jacob van Artevelde

3. Fotos/Videos rondvaartboot Jacob van Artevelde

 

@SWGW Copyright op alle foto’s. Klik op bovenstaande buttons voor een indruk van de toegankelijkheid van deze rondvaartboot.

Toegankelijkheid rondvaartboot Jacob van Artevelde

Op 11 mei 2024 hebben een aantal leden van SWGW een toegankelijkheidsschouw uitgevoerd op het schip Jacob van Artevelde van Zeeland Cruising.
Met deze schouw hebben wij de toegankelijkheid voor mensen met verschillende beperkingen onderzocht.De focus lag hierbij op de bereikbaarheid vanaf de wal, de binnenruimte van het schip, de overgang van binnen naar buiten en de ruimte buiten op het schip. Tevens is er gekeken naar de toegankelijkheid van het toilet en begrijpbaarheid van informatie.Het rapport van de schouw is onder knop 2 te downloaden. Het doel van dit rapport is om de huidige staat van toegankelijkheid te analyseren, pluspunten te identificeren en verbeterpunten aan te bevelen. Om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking nog verder te vergroten.
De foto’s van de schouw zijn te vinden via knop 1, bovenaan deze pagina.Naar aanleiding van onze verbeterpunten, heeft Zeeland Cruising een aantal aanpassingen gedaan, deze worden onder knop 3 aangegeven.

Verbeterde voorzieningen en toegankelijkheid
Tickets en informatievoorzieningen
Bij het boeken kunnen passagiers nu aangeven of ze met een rolstoel of kinderwagen komen.
Dit stelt de crew in staat om vooraf maatregelen te nemen en hulp te verlenen vanaf de kade.
In toekomstige advertenties zal een rolstoel-icoontje worden toegevoegd en zal worden aangegeven dat er gratis parkeergelegenheid is.

Contrastmarkeringen
De aangegeven contrastmarkeringen zijn overal doorgevoerd, waaronder:
-Op de gangway bij het betreden van het schip
-Op de drempels van de entree-deuren
-Op de trap binnen en buiten
Ook de brandbestrijdingsmiddelen zijn nu beter zichtbaar dankzij zwart-gele markeringen met een ruw oppervlak.

Extra voorzieningen
-Extra platen zijn aangeschaft om de toegankelijkheid te verbeteren, zodat men sneller en zelfstandiger aan boord kan gaan.
-Bestaande systemen zijn aangepast om de crew te ondersteunen bij het ombouwen van de indeling.
-Aanpassingen zijn gedaan om het aan- en van boord gaan minder steil te maken.

Verlichting
In de gangen zijn led-lichtstrips aangebracht die met een aparte afstandsbediening bediend kunnen worden, zowel overdag als ’s nachts.

Toiletvoorzieningen
De beugels in het toilet staan nu standaard naar beneden zodat mensen zich beter kunnen vasthouden. Deze beugels kunnen indien nodig gemakkelijk omhoog worden gezet.

Veiligheidsinstructies
De veiligheidsinstructies worden nu via een audiobestand gecommuniceerd en zijn tevens geplastificeerd zodat doven en slechthorenden deze kunnen lezen. Een kaart van het vaargebied wordt opgehangen op het scherm op het bovendek en zal ook geplastificeerd beschikbaar zijn op het hoofddek, mogelijk aangevuld met een QR-code.

Overige verbeteringen
Alle punten voor buiten, zoals het infobord, de ongelijke drempel aan de kade, de eindmarkering van de steiger en de contrastmarkering op de kraan, zijn onlangs uitgebreid doorgenomen met de ‘huisbaas’ van Zeeland Cruising, die hierop actie zal ondernemen.

Indeling en meubilair
Het plaatsen van stoelen met armleuningen is besproken, maar dit blijkt niet realistisch vanwege mogelijke gevaarlijke situaties. Wel kan de indeling aangepast worden door tafels anders te rangschikken om plaats te maken voor meerdere rolstoelen.|

De foto’s en filmpjes van deze aanpassingen zijn te vinden via de link bovenaan de pagina.

Conclusie
Er is hard gewerkt om het schip zoveel mogelijk aan te passen zodat iedereen mee kan varen. Met de al bestaande aanpassingen en de extra maatregelen naar aanleiding van ons rapport is de toegankelijkheid en veiligheid aan boord voor mensen met een beperking aanzienlijk vergroot. Hoewel er altijd punten zullen zijn die niet voor iedereen volledig aangepast kunnen worden, is de Jacob van Artevelde een zeer toegankelijk schip.

Met dit verslag hopen we dat er veel mensen geïnformeerd worden en daardoor gebruik gaan maken van de verschillende toegankelijke tochten die Zeeland Cruising biedt met het schip de Jacob van Artevelde en dat alle passagiers kunnen genieten van een veilige en inclusieve ervaring.