Tienduizenden pgb’s niet uitbetaald

- door Author: SWGW in Category: Archief Nieuws | 1 min leestijd
Lees voor

 

 

Er is veel onrust onder zorgverleners over de chaotische betaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s). De Sociale Verzekeringsbank (SVB) zou een groot deel van de 250 duizend pgb’s nog niet hebben uitbetaald. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid stuurt hierover vandaag een brief naar de Tweede Kamer.

De SVB is sinds januari verantwoordelijk voor het uitbetalen van de budgetten waarmee mensen zorg kunnen inkopen, maar loopt achter met de administratie. Hierdoor zijn tienduizenden zorgverleners niet betaald voor het in januari verrichte werk.

Sinds dit jaar zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de zorgtaken van de inwoners. Zij bepalen welke zorg de mensen krijgen. Het zogenoemde toekenningsbericht, dus de melding dat iemand recht heeft op zorg, moeten zij naar de SVB sturen. Na goedkeuring betaalt die het bedrag, maar van veel aanvragers zijn de contracten nog niet ingeboekt.

Ondanks dat extra medewerkers zijn ingezet om alle pgb’s te regelen, hebben pas 57 duizend zorgverleners hun geld gekregen, meldt de Sociale Verzekeringsbank. ‘Wij hebben de eerste uitbetalingen gedaan aan ruim 57.000 zorgverleners die een vast maandloon hebben afgesproken met de budgethouder’, aldus de SVB. ‘We doen er alles aan om de verwerking en de uitbetalingen zo goed mogelijk te laten verlopen.’

Via Twitter probeerden gedupeerden een Kamerdebat af te dwingen over de uitbetaling van de pcb’s. ‘Ik ben overdonderd door de aandacht’, zegt initiatiefnemer Marije ten Broeke tegen de krant. ‘Ik weet dat heel veel mensen problemen hebben, maar dit is onvoorstelbaar.’

SP en CDA wilden vorige week al een debat. Met nieuwe steun van PvdA is er nu een meerderheid voor een debat met staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid). Die stuurt vandaag een brief over hoe hij de problemen bij de SVB wil oplossen.

Bron: de Volkskrant