Taxi straks verplicht om hulphond mee te nemen

- door Author: SWGW in Category: Archief Nieuws | 1 min leestijd
Lees voor

 

Taxichauffeurs moeten waarschijnlijk in de tweede helft van 2015 verplicht blindengeleidenhonden meenemen. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur gaat een landelijke vervoerplicht in de wet vastleggen.

 Voor het taxivervoer van hulphonden was nog geen wetgeving, en dat leidde tot veel verwarring. Onder meer Amsterdam en Den Haag voerden al wel een vervoerplicht in, maar veel gemeenten deden niets en hebben ook geen plannen om dit te doen. Reden genoeg voor Mansveld om toch wetgeving in te voeren.

Het wetsvoorstel wordt nu nader uitgewerkt. Mansveld verwacht dat de regels in de tweede helft van 2015 kunnen worden ingevoerd, maar dat is afhankelijk van de behandeling door de Tweede en Eerste Kamer. In de tussentijd blijft er overleg met gemeenten en vervoersorganisaties om al maatregelen te nemen, zoals voorlichting aan taxichauffeurs. zoals voorlichting aan taxichauffeurs.

Volgens Ellen Greve, directeur van KNGF Geleidehonden, is deze maatregel hard nodig. Uit eigen onderzoek van KNGF onder ruim 400 geleidehondenbazen blijkt dat ruim 40 procent van hen al eens is blijven staan omdat de taxichauffeur weigerde de hond mee te nemen.

Pure discriminatie

“Het is pure discriminatie van gehandicapte mensen en het is onacceptabel dat deze kwestie anno 2014 nog steeds de kop op steekt. Hopelijk komt er nu een einde aan dergelijke uiterst kwetsende situaties.”

Volgens brancheorganisatie KNV Taxi speelt het probleem niet bij haar leden. “Onze leden nemen blindgeleidehonden altijd mee, en huisdieren waar mogelijk. Dat staat in onze algemene vervoersvoorwaarden en daar houden leden zich aan”, zei Hubert Andela, secretaris van de brancheorganisatie. “We hopen dat deze wetgeving helpt om niet-leden over de brug te krijgen. Het is gewoon een kwestie van fatsoen en service.”

Bron: RTL Nieuws