Stem hulp verkiezingen 22 november 2023

- door Author: Jan van Overveld in Category: Archief Nieuws | 2 min leestijd

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Dus wordt het interessant om te kijken wat de politieke partijen in hun partijprogramma’s zeggen over mensen met een beperking of chronische ziekte. Weet je nog niet op wie je wilt gaan stemmen 22 november? Dan zijn onderstaande stemwijzers/kieswijzers misschien iets voor jou.

 

Analyse Ieder(in)

Ieder(in) analyseert partijprogramma’s: wat zeggen de partijen over mensen met een beperking? Het algemene beeld is heel wisselend. Meer weten? Kijk dan hier: https://iederin.nl/iederin-analyseert-partijprogrammas/

 

Kieswijzer GGZ

Hoe denken politieke partijen over de ggz, mentale gezondheid en middelengebruik? De website www.kiesvoorggz.nl  geeft meer informatie over de standpunten van de politieke partijen op relevante maatschappelijke thema’s in de ggz en daarbuiten.

 

Kieskompas met Steffie

Het Kieskompas geeft je makkelijke taal informatie over welke politieke partij het beste bij jou past. Moeilijke woorden worden weergegeven in een blauwe kleur, voor meer informatie over het woord kan je daarop klikken.

https://kieskompas.steffie.nl/

 

KiesWijzer Mantelzorg

Met de KiesWijzer Mantelzorg krijg je zicht op wat de politieke partijen zeggen over mantelzorg in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. Via de thema’s mantelzorg, zorg, werk en wonen lees je wat er in verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen over mantelzorg staat.

https://kieswijzer.mantelzorg.nl/

 

PGB in de verkiezingsprogramma’s

Op de pagina https://www.pgb.nl/actueel/onze-lobby/verkiezingen-2023-en-het-pgb/ kun je zien welke partijen het pgb en pgb-gerelateerde thema’s hebben opgenomen in hun verkiezingsprogramma.

Heb je hulp nodig bij het begrijpen van de verkiezingen of ken je iemand die hulp kan gebruiken? Lees dan verder.

 

Stem jij ook?

Wil je iemand met een beperking helpen om de verkiezingen te begrijpen? Het project ‘Stem jij ook?’ van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat geeft antwoord op al je vragen. Ontdek meer op https://stemjijook.nl/. Hier vind je bijvoorbeeld kleurplaten, workshops op locatie en uitlegfilmpjes in Nederlandse Gebarentaal.

 

Hoe werkt stemmen

Op de website www.hoewerktstemmen.nl legt Steffie alles uit over stemmen in gemakkelijke taal. Ze legt uit hoe verkiezingen werken en wat de Tweede Kamer doet. Je kan ook oefenen door Steffie te helpen met stemmen.

 

Verkiezingstelefoon voor en door ervaringsdeskundigen

Voor mensen met een verstandelijke beperking zijn er steeds meer hulpmiddelen om hen te helpen met stemmen. Ook werken ervaringsdeskundigen zelf mee aan een nieuw speciaal telefoonnummer bereikbaar is voor vragen over de Landelijke Verkiezingen. Ervaringsdeskundigen van zorgorganisaties Philadelphia, ’s Heeren Loo, Reinaerde, ASVZ en belangenvereniging LFB zitten achter de ‘Verkiezingstelefoon’ om antwoord te geven op vragen van mensen met een verstandelijke beperking. De telefoon is bereikbaar op 13 tot en met 16 november en van 20 tot en met 22 november tussen 10.00 uur – 15.00 uur, het telefoonnummer is 06-25679545. Je kunt bellen, een voicemail achterlaten of een whatsapp bericht sturen. Meer informatie over de verkiezingen en de Verkiezingstelefoon vind je ook op www.mo-online.nl/leren/verkiezingen.