Slapeloze nachten van chaos rond PGB

- door Author: SWGW in Category: Archief Nieuws | 1 min leestijd
Lees voor

 

Volgens patiëntenorganisatie Klaverblad is er in Zeeland veel onduidelijkheid over de nieuwe regels rondom het persoonsgebonden budget. Tot nu toe zijn er bij het Klaverblad tien klachten binnengekomen en dat is volgens de organisatie slechts het topje van de ijsberg.

 

Nieuw systeem

Volgens Ad van de Kreeke van de stichting komen de problemen door het nieuwe systeem. “Zowel zorgvragers als zorgaanbieders zijn het nieuwe systeem nog niet eigen en geven er dus hun eigen draai aan.” Naast de klachten die de stichting binnenkrijgt, bellen ook veel Zeeuwen op die vragen hebben over de nieuwe regels.

 

Slapeloze nachten

De 34-jarige Angela Maas uit Middelburg zit in een rolstoel vanwege een dwarslaesie. Voor haar zorg maakt ze onder meer gebruik van een persoonsgebonden budget (PGB). Maar sinds dit jaar zijn er grote problemen rondom de uitbetalingen. “En dat zorgt voor slapeloze nachten.”

Achterstallige betalingen

Voor 1 januari kregen zorgvragers het bedrag voor het inkopen van zorg op de eigen rekening gestort om vervolgens zelf het geld over te maken naar de zorgverleners. Om fraude tegen te gaan is het beheer van het pgb-geld vanaf 2015 ondergebracht bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Maar deze organisatie kan de verwerking van de gegevens niet aan met als gevolg veel achterstallige betalingen en onzekerheid bij hulpvragers en -verleners.

 

Onzekerheid

Angela Maas heeft veel dagelijkse zaken hulp nodig, waardoor zij aanspraak maakt op verschillende budgetten uit de verschillende zorgwetten. Door de slechte verwerking van haar gegevens bij de Sociale Verzekeringsbank worden op dit moment alle rekeningen aan haar zorgverleners nu uit het kleinste budgetpotje gehaald, waardoor Angela al snel in de problemen gaat komen: “Ik kan heel binnenkort geen rekening meer betalen aan mijn zorgverleners.”

 

Wachttijden tot anderhalf uur

De communicatie met de Sociale Verzekeringsbank is voor Angela de ‘grootste bron van alle ergenis’. Ze is dagelijks vier uur per dag kwijt te zijn aan de administratie, telefoontjes (“Wachtijden van een uur zijn niet ongebruikelijk”) en versturen van email.

 

Politiek

De Tweede Kamer geeft verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn nog tot half mei de tijd om de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank op te lossen.

 

Lees ook: CU Middelburg wil hulp voor mensen met pgb-ellende

 

Bron: Omroep Zeeland