Porthos roept nogmaals op betaalproblemen te melden

- door Author: SWGW in Category: Archief Nieuws | 1 min leestijd
Lees voor

 

 

Zorgaanbieders die door de problemen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hun vergoedingen niet of niet op tijd krijgen, kunnen zich melden bij Porthos. Ook klanten die hun Persoonsgebonden budget (PGB) vanuit de WMO of jeugdwet niet op tijd uitbetaald krijgen, kunnen zich melden bij Porthos. De gemeenten betalen dan een voorschot uit.

De gemeenten hebben zorgaanbieders een aantal malen attent gemaakt op de mogelijkheid om een voorschot uit te laten betalen. Wie de oproep gemist heeft of alsnog gebruik wil maken van de mogelijkheid, kan zich nog steeds melden bij Porthos.

PGB-team

Vanaf maandag 13 april 2015 is het PGB-team van Porthos bereikbaar via een apart emailadres ([email protected]) en het callcenter  (088) 751 40 00. Het team heeft een korte, directe lijn met de SVB. Porthos kan alleen mensen helpen met een PGB dat onder de WMO valt of de jeugdwet.

PGB vanuit de wet langdurige zorg of de zorgverzekeringswet, vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Het PGB-team kan mensen die problemen hebben met deze PGB’s dan ook niet helpen.

Bemiddeling

Wanneer zorgaanbieders of klanten problemen hebben met de uitbetaling van hun WMO- of Jeugdhulp-PGB en er niet uit komen met de SVB, kan het PGB-team bemiddelen. Het PGB-team doet eerst een administratieve check om te zien of alle informatie bij Porthos en de SVB klopt en er inderdaad uitbetaald kan worden. Vervolgens kijkt het team of de klant alles gedaan heeft wat nodig is om te kunnen uitbetalen. Bijvoorbeeld het versturen van een factuur. Als alles in orde is, neemt het team contact op een speciaal team van de SVB. Samen zorgen de teams voor een snelle uitbetaling.

Meldpunt

Van alle ervaringen die mensen hebben met de veranderende zorg en ondersteuning, willen de gemeenten leren. Daarom heeft zowel de gemeente Vlissingen als de gemeenten Middelburg en Veere het Onafhankelijk Meldpunt Zorg en Ondersteuning opgericht. Ook hier kunnen klanten hun ervaringen met Porthos delen, zodat de dienstverlening van Porthos verder verbeterd kan worden.

Contact

Wie contact wil met het PGB-team kan zich vanaf 13 april 2015 melden via: [email protected] of telefoon (088) 751 40 00. Het PGB-team is op werkdagen bereikbaar tussen 9 en 17 uur.

Bron: de Faam/de Bode