Ontslag Huishoudelijk Hulp onvermijdelijk

- door Author: SWGW in Category: Archief Nieuws | 1 min leestijd
Lees voor

 

Zeer pijnlijk, maar onvermijdelijk. Zo noemt directeur Leon Phernambucq van zorgorganisatie Zorgstroom het besluit om 150 huishoudelijke hulpen en 500 alphahulpen te ontslaan. “Door landelijke bezuinigingen op de zorg, wordt het licht huishoudelijke werk niet meer vergoed. Gevolg is deze ontslagronde”, aldus Phernambucq.

Regeling

Zorgstroom vraagt voor zeventig huishoudelijke hulpen in loondienst ontslag aan. Van 75 medewerkers met een tijdelijk contract, wordt het contract niet verlengd.
Alle medewerkers zijn op de hoogte gebracht van hun ontslag. Op 12 september gaat Zorgstroom in gesprek met de bonden over een afvloeiingsregeling.

Pokkenweek
Phernambucq noemt deze ontslagronde het zwaarste dat hij in 24 jaar heeft moeten doen als directeur. “Mensen werken soms vele jaren bij Zorgstroom en daar moet je dan tegen zeggen dat het einde verhaal is. Ik heb een pokkenweek gehad. ”

Vergoed
500 alphahulpen, die werken in dienst van de klant, worden nu bemiddeld door Zorgstroom. Die bemiddeling stopt in 2015. Het huishoudelijk werk door alphahulpen wordt naar verwachting in 2015 niet meer door de gemeenten vergoed.

Familie

Door de bezuinigingen verliezen duizend klanten van Zorgstroom op Walcheren volgend jaar hun huishoudelijke hulp. Zij moeten die hulp straks zelf regelen met familieleden en vrienden of de hulp zelf gaan betalen. Alle klanten worden de komende tijd bezocht om de nieuwe situatie te bespreken.
Bijstand
Klanten in de gemeente Vlissingen verliezen per 1 januari hun huishoudelijke hulp. Mensen met een klein inkomen kunnen aanvullende bijstand aanvragen. In Veere blijft de zorg duren tot het einde van de indicatie van die zorg, ook al is dat tot in 2015.

Overgang

De gemeente Middelburg ziet 2015 als een overgangsjaar. Alle klanten worden dan bezocht. Er wordt nog nagedacht over een persoonsgebonden budget voor mensen met een smalle beurs.

Inhuren
Klanten die huishoudelijke hulp in de toekomst zelf willen inhuren, kunnen terecht bij Zeeuws Schoon, een organisatie voor particuliere thuiszorg, in 2013 opgericht door Zorgstroom.

Ondersteuning

Het is de licht-huishoudelijke hulp waarop nu wordt bezuinigd. Klanten met de zwaardere thuishulp, de zogenoemde H2 hulp, houden volgend jaar vooralsnog hun ondersteuning.

Toekomst

De ontslagen medewerkers en alphahulpen kunnen ervoor kiezen in de toekomst via Zeeuws Schoon bemiddeld te worden met klanten. Medewerkers die nu nog in loondienst bij Zorgstroom werken, kunnen dan als zelfstandige aan de slag gaan via het bemiddelingsbureau Zeeuws Schoon. Dat betekent wel een verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden.

Bron: Omroep Zeeland