Mondkapjesplicht

- door Author: SWGW in Category: Archief Nieuws | 1 min leestijd
Lees voor

Vanaf 1 december 2020 geldt er in ons land een mondkapjesplicht in publiek toegankelijke binnenruimtes. Bijvoorbeeld in winkels.
Maar wat als je door een beperking geen mondkapje kan dragen?
Denk aan mensen die vanwege een beperking of (chronische) ziekte geen mondkapje kunnen dragen of mensen die daarvan ernstig ontregeld raken.

Wij zetten de regels even op een rij:
Er geldt een uitzondering voor mensen met zichtbare/onzichtbare beperkingen of ziektes. Bijvoorbeeld| mensen met een aandoening aan hun gezicht;
– Mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening;
– Mensen die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening;
– Begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.

Je moet kunnen aantonen, dat je onder de uitzonderingen valt. Er kan om een bewijs gevraagd worden. Dat kan door het laten zien van je hulpmiddel of medicatie of vraag een briefje aan de huisarts, zorgverlener of de zorgorganisatie.
Je bent niet verplicht om medische gegevens te verstrekken, maar als je dat niet doet kan er worden gevraagd de publieke ruimte te verlaten of je kunt een coronaboete krijgen.
Politie, boa’s maar ook personeel van vervoersbedrijven of winkels moeten kunnen controleren of je onder de uitzondering valt.
Wil je meer weten ga dan naar https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/mensen-met-een-beperking-of-chronische-ziekte?

Meld je problemen
Loop je op tegen problemen met de mondkapjesplicht of de ontheffing? Word je geweigerd bij bijvoorbeeld winkels, musea of andere publieke voorzieningen? Krijg je onterecht een coronaboete? Neem dan contact op met het Meldpunt van Ieder(in): https://iederin.nl/meldpunt-iederin/ Het telefoonnummer  is 085-4007022. Met de meldingen trekt IederIn aan de bel bij de politieke partijen, Tweede Kamer en het kabinet om met een betere regeling te komen.

De overheid heeft de manieren om aan te tonen dat je vanwege gezondheidsredenen geen mondkapje kunt dragen, uitgebreid. Dit kun je o.a. doen door:

  • Het dragen van een faceshield – als dat wel mogelijk is;
  • een kaartje te laten zien waarmee je je beroept op je vrijstelling (hier uit te printen: https://bit.ly/2HZDnvM); of hier te bestellen: https://vrijstellingspas.nl/
  • een briefje van een (huis)arts, behandelaar of instelling;
  • een verklaring van een begeleider of een naaste die gebeld kan worden;
  • een hulpmiddel of relevante medicijnen laten zien