Juridisch Steunpunt vecht afwijzing Valys kilometerbudget aan

- door Author: SWGW in Category: Archief Nieuws | 2 min leestijd
Lees voor

 

 

Een lid van Spierziekte Nederland vraagt bij Argonaut Advies (de keuringsinstantie voor Valys) een hoog persoonlijk kilometer budget aan. Zijn aanvraag wordt afgewezen: er zouden geen medische omstandigheden zijn waarom hij niet met de trein zou kunnen reizen. Als ook zijn bezwaar niets oplevert, schakelt hij het Juridisch Steunpunt Regelrecht in. Die legt de zaak voor aan de rechter. Met succes.

Het hoog persoonlijk kilometer budget is voor mensen die niet met de trein kunnen reizen. Bij het bezwaar voegt meneer een verklaring van zijn behandelend arts bij. De arts verklaart dat de spierziekte ernstige pijnklachten veroorzaakt bij aanstoten en afkoeling. Omdat meneer in een elektrische rolstoel zit, kan hij tijdens een treinreis alleen in het treinportaal staan. Daar is aangestoten worden onvermijdelijk. En vanwege de spierziekte kan hij moeilijk zijn lichaamstemperatuur op peil houden. Tijdens een treinreis zal hij snel afkoelen en dat geeft ernstige pijnklachten, aldus de arts.

Ondanks deze medische verklaring wordt zijn bezwaar dus afgewezen. Het Juridisch Steunpunt stapt daarop naar de rechter.

Extra voorwaarde: blijvend verslechert.
Bij de rechter komt Argonaut met een nieuwe, extra voorwaarde. Argonaut stelt dat ‘alleen reizigers waarvan de medische toestand blijvend verslechtert tijdens een treinreis’ in aanmerking komen voor het hoog persoonlijk kilometerbudget. Volgens Argonaut horen pijnklachten daar niet bij, want die zijn niet blijvend. Het Juridisch Steunpunt betoogt dat de eis van een ‘blijvende medische verslechtering’ nergens in de regelgeving is opgenomen.

Gegrond
De rechtbank heeft het beroep van het Juridisch Steunpunt Regelrecht gegrond verklaard. De zaak ligt nu bij de Centrale Raad van Beroep. Argonaut is in hoger beroep gegaan.

Overigens heeft het Juridisch Steunpunt Regelrecht ook hoger beroep aangetekend, omdat de rechtbank zich niet heeft uitgesproken over de extra voorwaarde van Argonaut dat ‘alleen reizigers waarvan de medische toestand blijvend verslechtert tijdens een treinreis’ in aanmerking komen voor een hoog persoonlijk kilometerbudget. Het Juridisch Steunpunt wil weten wat de rechter vindt van deze voorwaarde.

Bron: Contact, ledenblad van Spierziekten Nederland is lid van Ieder(in)

Over het Juridisch Steunpunt Regelrecht

Iedereen kan met juridische vragen in verband met handicap of chronische ziekte terecht bij het Juridisch Steunpunt Regelrecht (JSR). Het JSR geeft gratis advies en informatie. Voor leden van lidorganisaties van Ieder(in) doet het JSR ook onderzoek en helpt bij bezwaar- en beroepsprocedures. Hiervoor geldt een eigen bijdrage van 100 euro.

Meer over het Juridisch Steunpunt Regelrecht

Meer over Valys

Bron: Ieder(in)