Gehandicapten met lijnbus naar dagbesteding

- door Author: SWGW in Category: Archief Nieuws | 1 min leestijd
Lees voor

 

Gehandicaptenorganisatie Arduin is een eigen busdienst begonnen. Hiermee besparen ze tonnen op de vervoerskosten. Dit jaar bijvoorbeeld 800.000 euro. Gehandicapten rijden nu met zeven grote lijnbussen naar hun dagbesteding en werkplaatsen in plaats van met kleinere busjes.

Zelfstandigheid

Veertig kleine personenbusjes zijn wegbezuinigd. Naast een besparing levert het de cliënten van Arduin ook meer zelfstandigheid op. De cliënten leren wachten bij een bushalte, overstappen en omgaan met een buskaart. “Ook al zou het niet gaan om de kosten, dan zouden we het nog doorvoeren om cliënten meer zelfstandigheid te geven,” aldus directeur Peter van Wijk van Arduin.

Begeleiding in de bussen

In de bussen zijn altijd begeleiders aanwezig die de cliënten kunnen helpen. Op lijn 4 is dit Andrea Broers: “Ik neem de cliënten over van hun begeleiders en zorg dat ze veilig op hun eindbestemming aankomen. Daar worden ze dan weer opgevangen door een begeleider. Staat er niemand, nemen we ze gewoon weer mee. Niemand komt alleen bij de halte te staan.”

Wennen

De cliënten moesten wel wennen aan de nieuwe manier van vervoeren. Reden ze eerder nog mee in kleinere taxibusjes, nu zijn het grote lijnbussen. Veel cliënten moeten nu ook overstappen. “Dat vonden ze vooral in het begin wel eng,” zegt Andrea Broers. “Daarom is het goed dat er iemand bij is die ze geruststelt en een aai over de bol geeft.”

Rolstoel

De cliënten die in een rolstoel zitten of intensieve begeleiding nodig hebben, blijven gebruik maken van de de bekende taxibusjes. Op de kortere routes, waar de lijnbussen niet komen, worden ook taxibusjes ingezet.

Besparen

Met de nieuwe vervoersdienst bespaart Arduin in 2015 zo’n 800.000 euro. Daarmee komen de totale kosten voor vervoer op twee miljoen euro. De overheid vergoed 700.000 euro aan vervoerskosten. Arduin legt er dit jaar 1,3 miljoen euro bij. De organisatie is op zoek naar andere bezuinigingsmogelijkheden.

Gors

De nieuwe vervoersdiensten rijden nu alleen op Walcheren, maar worden ook in andere delen van Zeeland ingevoerd. Alle gehandicaptenorganisaties hebben te maken met grote bezuinigingen op het vervoer. Arduin is al in gesprek met gehandicaptenorganisatie ´t Gors.

Bron: Omroep Zeeland