Aanvullend ouderenvervoer stopt op 1 september 2015

- door Author: SWGW in Category: Archief Nieuws | 1 min leestijd
Lees voor

 

De gemeenten op Walcheren hebben besloten om per 1 september 2015 te stoppen met het aanvullend ouderenvervoer. Inwoners van de gemeenten Veere, Middelburg en Vlissingen die een taxipas voor het aanvullend ouderenvervoer op Walcheren hebben, kunnen tot en met 31 augustus 2015 met de taxi blijven reizen. Daarna bestaat het aanvullend ouderenvervoer niet meer.  

Porthos
Mensen die denken dat zij na 1 september 2015 toch af en toe vervoer nodig hebben, kunnen bij Porthos terecht. Porthos is het loket van de Walcherse gemeenten voor zorg en ondersteuning. Een klantondersteuner van Porthos kan met iemand meekijken, om te zien welke mogelijkheden er nog zijn. Wellicht is er een vrijwilliger die kan helpen of is het mogelijk om gebruik te maken van het collectief taxivervoer.

Kortingspas
Daarnaast komt Connexxion met een speciale kortingspas voor Zeeuwen van 65 jaar en ouder. Op maandag tot en met vrijdag (vanaf 9 uur) en in het weekend, kunnen zij dan voordelig reizen met de bus in Zeeland. De campagne van Connexxion start in juli 2015.

Contact
Inwoners van de 3 gemeenten die het aanvullend ouderenvervoer straks gaan missen en geen alternatief weten, kunnen contact opnemen met Porthos voor een gesprek met een klantondersteuner. U kunt bellen naar het speciale telefoonnummer voor vragen over vervoer (088) 751 40 02, of een e-mail sturen naar [email protected].

Achtergrondinformatie
Mensen hoeven geen mobiliteitsbeperkingen te hebben om een pas voor aanvullend ouderenvervoer te kunnen krijgen. Voor de vervoerspas  betalen zij eenmalig € 7,50. Hiermee kunnen ze voor € 2,50 per zone met de (Wmo-)taxi mee.

Het Wmo-vervoer is bedoeld voor mensen met een beperking, die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer of andere vervoermogelijkheden hebben. Zij betalen € 0,50 per zone. Het aanvullend ouderenvervoer, is aanvullend op het Wmo-vervoer en geen wettelijke taak voor de gemeenten.

Nieuwe wet
Sinds 1 januari 2015 geldt de nieuwe ‘Wet maatschappelijke ondersteuning’ en zijn er geen passen voor aanvullend ouderenvervoer meer verstrekt. De bestaande passen kunt u tot 31 augustus 2015 gebruiken.

Van de 1.225 mensen op Walcheren die een pas voor aanvullend ouderenvervoer hebben, boekten ongeveer 400 personen minimaal één rit tussen 1 oktober 2014 en half juni 2015. Circa 100 personen gebruiken de pas minstens 1x per maand. Porthos stuurt een brief naar mensen waarvan bekend is dat ze de pas veel gebruiken.

Bron: gemeente Vlissingen