96 ontslagen in thuiszorg op Walcheren

- door Author: SWGW in Category: Archief Nieuws | 1 min leestijd
Lees voor

 

 

96 thuiszorgmedewerkers van Zorgstroom op Walcheren zijn hun baan kwijt. Per persoonlijk bezorgde brief zijn zij hierover vanmiddag geïnformeerd. Het gaat in veel gevallen om medewerkers die jarenlang in dienst zijn geweest van de zorgorganisatie.

Bezuiniging

De ontslagen zijn 86 medewerkers met een vast contract en 10 medewerkers van wie het tijdelijke contract niet wordt verlengd. De ontslagen zijn het gevolg van de bezuinigingen door de overheid en de zorgverzekeraars. Zorgstroom moet 22%, oftewel vier miljoen euro, op de thuiszorg bezuinigen.

Eenvoudige zorg

Alle medewerkers hebben de functie van basisverzorgende. Zij verrichten eenvoudige zorg als douchen, steunkousen aantrekken, controle op medicijnen en katheters legen. De overheid wil dat het werk in de toekomst deels wordt overgenomen door mantelzorgers.

Geen akkoord

Zorgstroom is niet met de vakbonden tot overeenstemming kunnen komen over een sociaal plan. Toch heeft Zorgstroom de ontslagaanvragen bij het UWV ingediend. “Wij kunnen het ons niet permitteren te wachten”, aldus directeur Léon Phernambucq.

Eigen sociaal plan

Zorgstroom heeft een eigen sociaal plan opgesteld, waarin wensen van medewerkers zijn meegenomen. Daarin is geregeld dat ontslagen medewerkers zes maanden lang begeleid worden naar ander werk. Mensen met een langer dienstverband kunnen nog iets langer in dienst blijven dan mensen met een korter dienstverband.

Als eerste aan de beurt

Verder wil Zorgstroom bij toekomstige vacatures ontslagen medewerkers weer in dienst nemen. “Mensen worden niet ontslagen omdat ze niet goed functioneren, integendeel”, zegt directeur Phernambucq. Pas als het UWV toestemming geeft, wordt het ontslag definitief.

Duizenden ontslagen

Door de veranderingen in de langdurige zorg vallen er landelijk duizenden ontslagen in de thuiszorg,

 

Bron: Omroep Zeeland, 29 januari 2015